header-rueamLier
     
Home
WatisreumaDiagnose Medewerkers AfspraakMaken Contact PDF_LinkenWebsites
  artristis

Artrose (slijtage)
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in België. Bij artrose vermindert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Op den duur kan het kraakbeen zelfs verdwijnen.
Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Pijnstillers kunnen de hinder van artrose onderdrukken.
Daarnaast wordt artrose behandeld met injecties met corticosteroïden (hormonen) in het gewricht en kinesitherapie. In een vergevorderd stadium van artrose is een gewrichtsvervangende operatie een mogelijkheid. Hierbij wordt het aangetaste gewricht vervangen door een prothese (kunstgewricht).


FOTO
 
       
  artristis

Reumatoïde Artritis
Reumatoïde artritis is een reumatische gewrichtsontsteking. Het is een zogenoemde auto-immuunziekte: het afweersysteem (of immuunsysteem) keert zich tegen het eigen lichaam.
Deze chronische aandoening kan plotseling of geleidelijk ontstaan en het verloop is grillig: er zijn perioden van pijn en bewegingsbeperking, die worden afgewisseld met rustige perioden.
Een goede behandeling is noodzakelijk om het ziekteproces langzamer te laten verlopen, de pijn draaglijk(er) te maken en het risico op blijvende schade aan gewrichten te beperken.

Oorzaak

De oorzaak van reumatoïde artritis is niet volledig duidelijk. Het staat wel vast dat zowel aanleg (erfelijkheid) als omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen. Er komen bepaalde stoffen (ontstekingsfactoren) vrij doordat het immuunsysteem op hol slaat. En het zijn die stoffen, die (chronische) ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen, en soms ook in bloedvaten of rond zenuwen veroorzaken.

FOTO
 
         
    WekeDelenReuma

Spondylarthropathieën
Een spondylarthropathie is een gewrichtsontsteking aan het bekken of de wervelkolom.
Deze ontsteking veroorzaakt pijn en stijfheid maar verloopt over het algemeen mild.
Soms ontstaan ook ontstekingen in andere gewrichten, zoals de knie, schouder of heup. Meestal gebeurt dit maar aan één kant van het lichaam. Ook peesaanhechtingen kunnen ontstoken raken, bijvoorbeeld de aanhechting van de achillespees.
Een spondylarthropathie begint meestal op jonge leeftijd, maar ook ouderen krijgen er mee te maken.

FOTO
 
         
    Psoriatische_artritis

Psoriatische artritis
Psoriatische artritis is een ontstekingsreuma die gekenmerkt wordt door gezwollen gewrichten, vooral aan handen, polsen, voeten en knieën, in combinatie met huidletsels (rode vlekken met afschilfering).

FOTO
 
         
    Psoriatische_artritis

Bursitis (slijmbeursontsteking)
Bursitis is een slijmbeursontsteking. Het komt vaak voor op plaatsen in het lichaam waar veel wrijving optreedt, zoals in de gewrichten rondom de elleboog, schouder en knie. Door de wrijving ontsteekt het slijmvlies, waarmee de slijmbeurs is bekleed. En door de ontsteking ontstaat een zwelling die bewegen bemoeilijkt en pijn veroorzaakt.
Een van de meest voorkomende oorzaken is overbelasting. Bursitis kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. De ziekte kan goed worden behandeld door voldoende rust te nemen en ontstekingsremmende pijnstillers.
Bursitis komt regelmatig voor in combinatie met tendinitis (peesontsteking).

FOTO
 
         
    Tendinitis

Tendinitis (peesontsteking)
Tendinitis is een peesontsteking, die kan ontstaan als gevolg van lichamelijke overbelasting, zoals zwaar werk of een zware sport. Als het samenhangt met een reumatische ziekte is er vaak sprake van een chronische tendinitis.
Het zijn vooral 30-plussers die last krijgen van tendinitis. Meestal begint het rondde schoudergewrichten, elleboog, knie en heup. De klachten zijn voornamelijk (uitstralende) pijn en stijfheid. Soms is er een zwelling zichtbaar.
Tendinitis is goed te behandelen met een combinatie van rust, kinesitherapie en (ontstekingsremmende) pijnstillers.
Tendinitis gaat vaak gepaard met een slijmbeursontsteking (bursitis).

FOTO
 
         
    Tendinitis

Bindweefselziekten (systeemziekten)
Bindweefsel (of steunweefsel), hecht alle onderdelen van het lichaam aan elkaar. Bindweefselziekten zijn auto-immune aandoeningen met gemeenschappelijke kenmerken. De ontsteking of inflammatie van het bindweefsel kan in het ganse lichaam optreden, vandaar ook de naam systeemziekten. Door een nog ongekende reden gaat er iets fout met het verdedigingssysteem of afweersysteem: de immuniteit. In plaats van de afweer te richten tegen vreemde indringers (bacteriën, virussen,…), zal het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvallen, door in hoge mate afweerstoffen (auto-antistoffen) te produceren die ontstekingsziekten veroorzaken: de auto-immuunziekten.
Voorbeelden van bindweefselziekten zijn lupus (SLE), sclerodermie, Sjögren-syndroom, polymyositis, dermatomyositis, vasculitis en Mixed Connective Tissue Disease (MCTD).


FOTO